Totální výprodej zahradních fóliovníků. Slevy až do 60%. Svůj nový fóliovník nebo příslušenství pořídíte jen teď v nejlepší ceně na trhu. Spěchejte, zásoby rychle mizí.

Jak pěstovat zázvor

Lahůdka známá jako zázvor se sice v našich zeměpisných šířkách nevyskytuje běžně, jelikož je to tropická rostlina, která vyžaduje teplé a vlhké prostředí. Není to však nemožné.

Nejlepší čas začít pěstovat zázvor doma je brzy na jaře, po posledním mrazu. Máte-li zájem o pěstování bylinek a koření do kuchyně, vyplatí se vědět, jak pěstovat zázvor.

Odkud zázvor pochází

Většina zázvoru, který se dostává na naše trhy a na naše stoly, byla vypěstována v jižní Číně, Indii, Indonésii nebo západní Africe. V původních zemích, ze kterých zázvor pochází, může oddenek (technicky není kořen, ačkoli je podobný) růst hojně jako komerční pepř nebo dokonce v domácích zahrádkách.

Postup jak zasadit zázvor

Chcete-li pěstovat zázvor doma, jednoduše začnete tím, že si pořídíte kořen zázvoru. Pro jedlé účely je nejběžnější druh zázvoru známý jako Zingiber officinal. Zingiber officinal lze jednoduše koupit v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu nejlépe v bio kvalitě (neobsahuje chemické inhibitory). 

  1. Vyberte si kořen (nebo kořínky), který je zdravý, má délku 8 až 12 cm a vyčnívá z něj více „prstů“ s alespoň jedním pupenem.
  2. Pokud nemá viditelné pupeny, před sázením namočte zázvor na pár hodin (např. na noc) do teplé vody. V případě, že zázvor rozdělíte na menší části, před výsadbou nechte kousky 24-48 hodin schnout, zabráníte hnilobě kořenů. Pamatujte, že každý kousek nařezaného zázvoru bude vyžadovat přibližně 20 cm prostoru mezi nimi.
  3. Do zeminy uložíme zázvor, pupeny směrem vzhůru z půdy, a zakryjeme jej přibližně pěti centimetrovou vrstvou zeminy.
  4. Po výsadbě dobře zalijte.
  5. Listy se objeví cca po 1 týdnu.
  6. Zázvor pěstujeme ideálně při teplotě 22 až 25 °C v polostínu. Na nižší teplotu je velmi citlivý, a za žádných okolností nesnáší mráz. Dorůst může do výšky 60 až 100 cm. 


Další tipy pro pěstování zázvoru

Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jako zázvor ochránit před jeho mrazivým nepřítelem v mírnějších oblastech.

  • Pěstujte zázvor v květináči 

Při jakémkoli varování nebo podezření na nižší teploty na podzim nebo na jaře jej budete muset rychle přemístit do interiéru – o důvod víc, proč byste měli zázvor pěstovat v květináčích. Nebo si můžete alespoň prodloužit období jeho pěstování, pěstováním ve fóliovníku, kde si můžete regulovat podmínky pěstování.

  • Není to jen o teplotě

Zvýšení teploty dostatečně na to, aby vaše rostlina skutečně prosperovala, je teprve začátek. Poté, co zajistíte teplo a pohodlí, je třeba zvážit několik dalších věcí:

Typ půdy 

Zázvor vyžaduje původní typ půdy – což je vlhká, úrodná, bohatá a humózní půda, která absorbuje vodu, ale nepromoká.

Zavlažování

Typ půdy je obzvláště důležitý, neboť souvisí s hydratací. Půdu je třeba udržovat vždy vlhkou, ale ne promočenou. K ochraně kořenů před hnilobou bude také zapotřebí, aby voda mohla odtékat – bahnitá půda a „mokré kořeny“ zabijí vaši rostlinu a zničí veškerou vaši tvrdou práci.

Stínění

Původní podnebí zázvoru je tropické, deštivé a zalesněné. Chraňte své rostliny (nebo květináče) před přímým slunečním zářením – zvažte jejich umístění ve stínu stromu nebo pod látku, která vrhá stín. Zázvoru se daří v polostínu nebo nanejvýš v oblastech s ranním sluncem. Nejlepší je pokud je vysazen mimo velké kořeny a v ideálním případě by měl být chráněn před větrem a vlhkostí.

Sběr úrody

Úžasná věc k pěstování v mírných oblastech je, že část oddenků můžete sesbírat přímo z květináče do vaší kuchyně – aniž byste rostlině vůbec ublížili.

Nejběžnější způsob jak sbírat zázvor je vykopat jej. Opláchněte všechny nečistoty pod tekoucí studenou vodou a zužitkujte. Při této metodě budete muset pěstovat více rostlin nebo začít znovu s novým startovacím oddenkem, chcete-li kontinuální sklizně.

Aby mohl oddenek i po odříznutí jeho části nadále růst, je třeba abyste ponechali neporušenou přibližně šest centimetrovou část oddenku (měřte od stonku směrem k oddenku) spolu se stonkem. Zbylou část oddenku můžete odříznout a použít.