Slevy až -40% pro široký sortiment produktů v našem letním výprodeji. ☀️ Neváhejte a nakupujte výhodně!

Jak pěstovat pór

Pozdravte velkého bratra cibule – pórek. Je podstatně tlustší než cibule, má šířku dva až sedm centimetrů a je asi dvakrát vyšší. Ale nosí naprosto stejný outfit, i když ve větší velikosti.

Pór je chutná zelenina, která se snadno pěstuje, ale vyžaduje čas a pozornost – obvykle se vysévá v nádobách nebo na „výsevním lůžku“ ve fóliovníku, poté se o několik měsíců později přesune na své konečné místo. Semena zasejte na jaře a budete sbírat úrodu od podzimu do konce zimy. Jste připraveni ponořit se do fascinujícího světa póru? V tomto článku naleznete základní informace, které budete potřebovat. Jednoduchý přehled pěstování zeleniny vám přinášíme také v článku Praktický přehledný kalendář

Trocha historie o póru

  • Pór pochází z východního Středomoří a Blízkého východu. Pěstoval se v Egyptě před více než 4000 lety a těšili se z něj dělníci, kteří stavěli pyramidy.
  • Obliboval ho i císař Nero, který ho konzumoval téměř denně, aby posílil svůj hlas.
  • Předpokládá se také, že řecký lékař Hippokrates předepisoval tuto zeleninu jako lék na krvácení z nosu.
  • Pór se objevuje v knize, která se považuje za první kuchařku na světě „Apicius de re Coquinaria“ („Na téma vaření“) sestavenou v Římě ve čtvrtém až pátém století. Sbírka receptů obsahuje několik receptů na pórek, z nichž většina ho nepředvádí jako koření na jiná jídla, ale jako zeleninu, kterou si můžete vychutnat samostatně.
  • Předpokládá se, že tuto zeleninu rozšířili po Evropě a na Britské ostrovy loupeživí Římané. Evropští osadníci přinesli zeleninu do Severní Ameriky.

Odrůdy póru:

  • Pór letní – je dřívější, má rychlý vývoj, více listů a delší vybělenou část. Je však málo odolný vůči zimě.
  • Pór zimní – má delší vývoj, kratší, zato však hrubší stonek a je odolný vůči mrazu. V našich končinách je více rozšířen.

 

Kdy sázet pór?

Do fóliovníku můžete pórek posadit již začátkem roku. Přesadit jej do exteriéru je vhodné v průběhu dubna a května. Takto si zabezpečíte možnost sbírat úrodu póru od konce léta až do prosince. 

Kde sázet pór?

Z hlediska klimatických podmínek není pór na prostředí příliš náročný. Má rád hlinité až hlinitopísčité humózní půdy. Pórek preferuje bohatou, dobře propustnou půdu s pH mezi 6,0 a 7,0. Potřebuje minimálně osm hodin jasného slunečního světla denně. Mnohé odrůdy vyžadují dlouhé vegetační období 120 až 150 dní, ale novější kultivary mohou vyžadovat jen 90 dní na dozrání.

Rostlina koření v hloubce od 30 do 80 cm. Je poměrně náročná na živiny, tedy se doporučuje ji během vegetace přihnojit kompostem nebo ještě lépe tekutým hnojivem (například zákvas z kopřivy).  

Jak sázet pór?

  • Ze semena
  1. Semena zasejte uvnitř (např. fóliovníku) v květináčích nebo jako sazenice. Semena rozsypte na bohatou květináčovou směs.
  2. Zasypte je malým množstvím zeminy (sazenice budou připraveny k přesazení, když budou vysoké přibližně 20 až 24 cm).
  3. Když jsou připraveny k přesazení, vyjměte sazenice z květináče a jemně je oddělte.
  4. Na připraveném záhonu ve fóliovníku vytvořte úzké otvory, které jsou asi o polovinu nižší než sazenice, od kořene po vrchol stonku. Rostliny sázíme ve vzdálenosti přibližně 10cm od sebe v řádcích vzájemně vzdálených 35 cm. Otvory by měly být úzké, s průměrem ne větším než palec.
  5. Sazenice vložte do jamek v zemi.
  6. Naplňte jamky vodou, ale nezasypávejte otvory zeminou. Půda se postupně uvolní, což umožní póru bobtnat do kyprého průměru během růstu.

  • Z odřezků

Novou rostlinu můžete začít i ze zakořeněného kousku na konci stonku póru. 

  1. Jednoduše odřízněte a použijte horní část, přičemž na konci ponechte alespoň tři centimetry stonku s neporušenými kořeny.
  2. Umístěte tento kousek do šálku, přidejte vodu, abyste zakryli asi polovinu stonku, vložte ji do slunečního okna a brzy budete mít více zelených rostlin.
  3. Jakmile horní část začne vykazovat nový růst dva až tři palce, můžete ji zasadit do zahrady. 

 

Naše tipy jak pěstovat pór:

  • Nezapomínejte ho dostatečně zavlažovat, zvláště v období kdy neprší. Případně ho nechte ve vodě, aby mohl pokračovat v růstu a sklízejte pórek přímo z vašeho parapetu!
  • Abyste vypěstovali pórek s pěkně dlouhou bílou částí, pravidelně jej přihrnujte.
  • Abyste získali co nejkvalitnější úrodu, dopřejte póru zejména začátkem vegetačního období dostatečnou zálivku.
  • Jedná se o plodinu druhé tratě, dobře se pěstuje na záhonech, kde jste loni pěstovali brambory či okurky.
  • Pěstitelskou plochu dobře zamulčujte.
  • Bílá část póru je nejžádanější pro vaření a jedení, protože je jemná a méně vláknitá než zelená. Proto zahradníci často kopí nečistoty kolem hřídele, aby zabránili této části rostliny produkovat chlorofyl a zezelenat.

 

Choroby a škůdci

Pór bohužel postihuje několik druhů hmyzu a několik druhů hub.

Lyriomyza

Tyto drobné mušky jsou obecně žluté, tmavě šedé nebo černé, nebo jejich kombinace. Zanechávají tenké, bílé, klikaté stopy na listech. Můžete také vidět bílé skvrny na listech. Moucha klade vajíčka do listu a larvy se živí vnitřkem listu. K odstranění těchto škůdců použijte neemový olej.

Cibulové červy (Delia antiqua)

Drobné bílé larvy této šedé mouchy vycházejí z vajíček nakladených na pórkové listy nebo do půdy a poté se zavrtají do rostliny. Rostou do délky asi půl palce a pomocí háků ke krmení roztrhají rostlinu.

Pór může být sužován množstvím druhů hub, přičemž všechny mohou být ošetřeny komerčním fungicidem. Dobré proudění vzduchu a správné techniky výsadby a zavlažování, jakož i pečlivé odstraňování plevele ze záhonů, mohou pomoci chránit vaše rostliny.

Kdy sbírat úrodu?

Pór lze sbírat vždy, když dosáhne požadované velikosti. Na rozdíl od cibule a šalotky, vrcholky póru neodumírají, když rostlina dozrává, takže na tento znak nemůžete spoléhat. Skladujte pórek ve vzduchotěsném plastovém sáčku v zásuvce chladničky; vydrží čerstvý asi týden.

Tuto zeleninu můžete také zamrazit. Důkladně ji omyjte, nakrájejte a blanšírujte jednu minutu ve vroucí vodě. Blanšírování pomáhá zelenině zachovat si barvu a živiny a ničí enzymy, které mohou způsobit kažení. Blanšírované plátky sceďte, osušte a vložte do plastových mrazících sáčků se zipem pro uskladnění. Měly by se uchovávat tři až čtyři měsíce.

Recepty a nápady na vaření

Tato zelenina je bohatá na mangan, vitamín C, železo, folát a vitamín B6.

Před přidáním póru do receptu jej důkladně očistěte. Hledejte nečistoty mezi vrstvami bílých plášťů a ujistěte se, že jste je všechny odstranili. Možná budete muset pórek podélně nakrájet a před důkladným opláchnutím jej krátce namočit do studené vody. Další drobností je, že při vaření s pórkem použijete pouze bílou a světle zelenou část. Odřízněte tmavě zelené listy a přidejte je do kompostu.

Kromě použití póru v salátech, je velmi oblíbené použití v polévkách. Snad nejznámějším receptem bramborová pórková polévka.